Kategori Berita Utama

BERSIH langgar arahan polis, berhimpun depan Parlimen

28 MAC : Peserta BERSIH mengingkari arahan polia supaya tidak berhimpun dan berarak di depan bangunan Parlimen apabila seawal jam 8 pagi hari ini, mereka sudah berkumpul untuk membatah laporan persempadanan semula bahagian pilihan raya yang akan dibentang di Dewan Rakyat.

Mereka berkumpul berhampir laluan masuk ke bangunan Parlimen an di Tugu Negara dengan mengenakan baju berwarna kuning, termasuk Bekas Pengerusinya, Maria Chin Abdullah.

Turut kelihatan Pengerusi PH Tun Dr Mahathir, Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddn Yassin, Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PAN Mohamad Sabu.

Berikutan itu kawalan ketat oleh pihak polis di laluan memasuki Persiaran Sultan Salahuddin supaya mereka tidak menghampiri kawasan bangunan Parlimen.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Shaharudin Abdullah berunding dengan peserta protes dan mengarahkan mereka bersurai pada jam 10 pagi.

Turut kelihatan kira-kira 20 anggota polis berada berhampiran peserta protes, dan sekumpulan anggota light strike force bersiap sedia tidak jauh dari situ.

Dalam masa yang sama Shaharudin turut berkata hanya 10 individu dibenarkan menyerahkan menorandum ke Parlimen.

Sekiranya berdegil, pihaknya akan mengambil tindakan segera berlandaskan lunas undang-undang.

Pengunjung ke bangunan Parlimen pula diperiksa oleh polis dengan lebih teliti.

Sebelum ini, turut dilaporkan yang Gerakan Merah yang diketuai Datuk Seri Jamal Md Yunos akan turut turun bagi menghalang gerakan BERSIH, namun tidak hadir.

Bagaimanapun Jamal pada semalam telah membuat tindakan awal dengan membuat laporan polis terhadap BERSIH yang menimbulkan provokasi di hadapan bangunan tersebut.

Sehingga jam 10.30 pagi tadi, dilihat kurang dari 500 peserta yang telah hadir untuk berhimpun.

Rang Undang-Undang (RUU) Persempadanan Semula akan dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib TUn Razak pada 11.30 pagi ini dan dijangka akan diputuskan dengan undian belah bahagi selepas selesai perbahasan dan penggulungan di Dewan Rakyat petang ini.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 28 March 2018 11:10 am

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: