Kategori Berita Utama

Di pentas pemimpin berpelukan, di bawah penyokong mengipas

3 DIS: Naib Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, masalah di dalam sesetengah Bahagian UMNO berpunca kerana pemimpin kalah tidak mengaku kalah manakala yang menang menekan yang kalah.

Katanya, apabila beliau turun ke bawah, itulah antara satu dua masalah dalaman dikenal pasti tetapi tidak diperingkat negeri dan pusat.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pada sesi temubual bersama BNBBC.my di Pejabat Timbalan Perdana Menteri Putrajaya

“(Ini masalah) dalaman Bahagian oleh kerana ada pemilihan, kalah tidak mengaku, yang menang menekan yang kalah.

“Begitulah seterusnya. Bagi saya mana-mana organisasi politik bukan sahaja di Malaysia termasuklah pembangkang malah di luar negara sekalipun, lumrah politiknya begitu,” katanya.

Zahid yang menjalankan tugas Timbalan Presiden UMNO berkata, parti mengakui hakikat bahawa tidak ada yang kalah hilang semuanya dan mereka yang menang dapat segalanya.

“Justeru itu, kita harus menetap saf kepimpinan  supaya terus mantap. Tentunya, ia tidak lari dari matlamat yang digariskan pejuang-pejuang UMNO dulu hingga kini.

“Kita harus tekankan perpaduan dikalangan kita. Setiap kali perhimpunan agung, itulah yang telah dilontar oleh kepimpinan UMNO dan kita ahli-ahli berikrar (setia) setiap kali dengan nada itu dilontar,” jelasnya.

Beliau berkata demikian dalam wawancara khas bersama BNBBC.my portal dan UMNO Online sempena Perhimpunan Agung UMNO ke-71.

Menurut Zahid, ibu pejabat parti mempunyai kumpulan naziran yang telah bergerak ke bawah dan melaporkan kepada Presiden Datuk Seri Najib Tun Razak, beliau sendiri serta kepada Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

“Kita juga mempunyai resolution team untuk menyelesaikan masalah yang wujud di peringkat Bahagian ke bawah.

“Ini kami lakukan dengan hasrat tidak ada masalah yang tidak boleh diselesaikan.

“Tetapi kekadang mereka berpelukan apabila pemimpin meminta mereka berpelukan di atas pentas di hadapan ahli,” ujar beliau.

Bagaimanapun menurut Zahid, beliau tidak pasti semangatnya untuk menyelesaikan masalah itu dengan cara tersebut berkesan kerana selepas itu di luar dewan persidangan apabila pemimpin sudah pulang, penyokong kedua-dua pihak pihak mula mengipas.

“Akhirnya, pemimpin itu bertelagah semula. Mungkin satu atau dua yang berlaku, selebihnya ianya terus dapat dikekalkan.

“Tetapi yang pentingnya, masalah di peringkat Bahagian sebahagian besar tidak boleh diselesaikan oleh pemimpin atasan, mereka kena selesaikan sendiri,” jelas beliau.

Justeru itu tegas Zahid, Roh UMNO itu harus ada berbanding roh hanya untuk kepentingan peribadi.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 3 December 2017 11:01 am

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: