Kategori Analisa Isu Semasa

DINASTI LIM KUATKAN CENGKAMAN DI JOHOR

26 DIS : Pergolakan dalaman DAP Johor, bukanlah satu rahsia lagi.

Ketika pilihan raya umum lalu, media melaporkan tiga pemimpin kanan parti itu mengambil keputusan drastik mahu meletakan jawatan ekoran marah dengan campur tangan melampau Penasihat parti, Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng dalam pemilihan calon di negeri itu.

Mereka adalah Pengerusi DAP Johor, Dr. Boo Chen Hau, Timbalannya Norman Fernandez dan Setiausahanya, Tan Chen Choon. Namun, khuatir akan menjejaskanimej DAP menjelang PRU 13, dua beranak itu terpaksa akur beberapa syarat ditetapkan Chen Hau.

limksdanlge

KRONI…Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng masing-masing bijak mengatur strategi kuatkan pengaruh

Namun pergolakan dalaman hangat semula minggu lalu apabila penyokong dan ahli DAP dikejutkan dengan gesaan yang dibuat oleh Naib Pengerusi DAP Johor, Ong Kow Meng dan bekas Adun Bentayan, Gwee Tong Hiang.

Mereka antara lainnya mendesak agar pimpinan DAP negeri yang diterajui oleh Dr Boo ditukarkan kepada pemimpin yang lain.

Mereka turut menamakan ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong dan ahli Parlimen Kulai, Teo Nie Ching diangkat sebagai pemimpin yang baru.

Selain masih muda, mereka juga mendakwa Chin Tong dan Nie Ching mampu dan lebih layak memimpin berbanding Cheng Hau.

Walaupun secara dasarnya kenyataan tersebut adalah merupakan perkara biasa dalam proses demokrasi, namun ramai yang merasakan ia dilakukan ekoran dari arahan pemimpin ‘atasan’ yang mahu menyingkirkan Cheng Hau ekoran tindakannya sebelum ini yang dilihat jelas menentang Kit Siang.

Tambahan pula, Kow Meng dan Tong Hiang sememangnya diketahui tidak mempunyai hubungan baik dengan Cheng Hau, semenjak mereka digugurkan daripada menjadi calon parti itu dalam pilihanraya yang lalu.

Pemilihan pimpinan DAP Johor dijadualkan berlangsung pada 12 Januari depan.

Cheng Hau sebenarnya tidak begitu digemari oleh dinasti Lim dan puak-puak mereka sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Khususnya apabila dia dilihat begitu lantang mengkritik kepimpinan Lim.

Perkara ini sudah berlaku sebelum pilihan raya umum ke-13 lagi.

drboo

Ibarat tebu…Dr Boo Cheng Hau diminta lepaskan jawatan Pengerusi DAP Johor

Oleh demikian, wujud dakwaan daripada ahli DAP bahawa dinasti Lim sengaja membuat keputusan untuk bertanding di beberapa kawasan yang rata-rata mempunyai undi Cina yang tinggi sekali gus membelakangkan Cheng Hau bersama pengikut- pengikut lain, yang selama ini telah bertungkus-lumus membangunkan DAP Johor.

Cheng Hau merupakan tunjang utama yang berpengaruh dalam membawa sokongan masyarakat Cina secara khusus dan lain-lain bangsa kepada DAP.

Cheng Hau juga mempunyai barisan kepimpinan tertinggi negeri yang setia kepada beliau sehinggalah munculnya Kit Siang di Gelang Patah.

Tidak cukup dengan itu, pemilihan Chin Tong dari Pulau Pinang (Bukit Bendera) dan Teo Nie Ching dari Selangor (Serdang) untuk bertanding di Johor juga dilihat sebagai satu usaha untuk mengukuhkan kedudukannya Kit Siang.

Kedua-dua mereka ini memang diketahui sebagai orang kuat dinasti Lim.

Malah, dengan kehadiran pemimpin luar di Johor, ia sebenarnya untuk memastikan kuasa dan pengaruh Cheng Hau berkurangan.

Sebagai orang nombor satu dalam DAP Johor, Cheng Hau sebelum ini bermati-matian mempertahankan kuota kerusi untuk parti itu sehingga sanggup bergaduh sakan dengan Pengerusi PKR negeri, Chua Jui Meng dan merancang meletak jawatan.

Namun, setelah berjaya mempertahankan kerusi untuk DAP, dia akhirnya terpaksa akur dengan keputusan DAP pusat yang mahu membawa masuk ‘pemimpin pilihan‘ Dinasti Lim itu bagi dijadikan calon parti itu bertanding di Johor.

Sebagai tanda protes, Cheng Hau merancang  meletakkan jawatan bagi memberikan mesej yang jelas kepada Kit Siang.

Bagi mengelakkan perkara yang lebih buruk terjadi, Kit Siang dan anaknya Guan Eng terpaksa ‘tunduk’dengan beberapa permintaan Cheng Hau yang mahu agar ‘orang-orangnya’ turut diberikan tempat untuk bertanding dan menyingkirkan beberapa nama calon yang merupakan penyokong setia ‘Dinasti Lim’.

Kesimpulannya, walaupun Kit Siang sering menuduh kerajaan sebagai zalim dan tidak demokrasi namun pada hakikatnya dia dan anaknya tidak pernah mengamalkan demokrasi dalam erti kata sebenar sepanjang pemerintahan mereka di dalam DAP.

Nampaknya benarlah seperti dakwaan sesetengah pihak, Kit Siang dan Guan Eng sebenarnya merupakan pemimpin diktator yang bukan sahaja terus melebarkan sayap tetapi juga cengkaman.

Malang Cheng Hau nasibnya ibarat tebu-habis manis sepah dibuang.-bnbbc.my.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 26 December 2013 12:52 am

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: