Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Garis panduan hukuman pelajar di peringkat akhir

1 JAN: Proses penambahbaikan terhadap garis panduan kaedah hukuman terhadap pelajar sekolah yang melakukan salah laku kini di peringkat akhir.

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk P Kamalanathan, berkata kementerian sentiasa terbuka menerima pandangan dan cadangan untuk kepentingan semua pihak.

“Kementerian juga sentiasa mengalu-alukan cadangan, pandangan dan segala penambahbaikan untuk kebaikan semua termasuk guru, ibu bapa dan pelajar itu sendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan lawatan ke Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Gelang Patah, Johor Bharu hari ini.

Kamalanathan diminta mengulas gesaan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) untuk Kementerian Pendidikan mengeluarkan pekeliling baharu berhubung kaedah hukuman yang dibenarkan ke atas pelajar.

Sebelum ini, Setiausaha Agung NUTP, Harry Tan Huat Hock, berkata kajian semula perlu dibuat ke atas Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 8 yang dikeluarkan bagi memberi maklum kepada guru mengenai bentuk hukuman yang dilarang ke atas pelajar yang melakukan salah laku di luar Peraturan-Peraturan Pelajaran seperti berkeliaran dan bising di dalam kelas.

Berhubung lawatan ke SJKT Gelang Patah yang menyaksikan seramai 37 murid memasuki alam persekolahan Tahun Satu, Kalamanathan berkata beliau berpuas hati dengan kerjasama rapat antara pihak sekolah, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan Lembaga Pengelola Sekolah (LPS).

“Sebagai contoh pengurusan sekolah telah menggunakan bantuan diberikan kerajaan dengan menyediakan infrastruktur lengkap seperti menaik taraf bumbung, membaiki tandas dalam usaha mewujudkan sesi pembelajaran kondusif untuk murid,” katanya.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 1 January 2018 6:50 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: