Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Insiden mesin rumput: Kementerian sahkan ada kecuaian

17 MAC: Kementerian Pendidikan mendapati ada kecuaian di pihak kontraktor pembersihan dan pengurusan sekolah sehingga menyebabkan seorang pelajar maut terkena bilah mesin pemotong rumput di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman, Gemas, Negeri Sembilan pada 13 Februari lalu.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata beliau sudah menerima laporan penuh daripada Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan selepas siasatan dalaman dilakukan bagi mencari punca kejadian.

“Saya sudah baca laporan itu dan saya sahkan memang berlaku kecuaian di pihak kontraktor pembersihan dan pengurusan sekolah.

“Polis sedang jalankan siasatan lanjut dalam kes ini, mana kala bagi pihak kementerian tindakan dalaman terhadap pengurusan sekolah sedang diambil mengikut peraturan sedia ada,” katanya selepas merasmikan Karnival Jualan Sentuhan Rakyat dan program bersama Usahawan Mikro Amanah Ikhtiar di Pusat Komuniti Cikgu Hashim, Barokhas, Padang Terap, hari ini.

Beliau mengulas perkembangan kes Nur Afini Roslan, 14, yang maut selepas bilah mesin potong rumput terpelanting dan terkena kepalanya.

Manakala dua lagi pelajar Mohd Farhan Reza Badrol Hesam, 13, cedera di bahagian belakang kepala dan Abdullah Hazlan, 14, cedera pada bahagian telinga kanan.

Kejadian jam 10.30 pagi itu, berlaku di padang sekolah ketika menjalani latihan perbarisan untuk program hari sukan sekolah itu.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 17 March 2018 8:53 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: