Kategori Berita Utama

Karpal Singh didenda RM4,000 hina Sultan Perak

11 MAC: Ahli Parlimen DAP Bukit Jelutong, Karpal Singh dihukum denda RM4000 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di bawah Akta Hasutan 1948 kerana mengeluarkan perkataan berbaur hasutan terhadap Sultan Perak.

Hakim Azman Abdullah berkata, keputusan itu dibuat setelah meneliti fakta kes dan kepentingan awam, termasuk faktor umur dan keadaan kesihatan Karpal.

Karpal, 73, didapati mengeluarkan kenyataan berhubung pengguguran Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak pada 2009.

Karpal CaseDia didakwa melakukan kesalahan itu di firma guamannya di Jalan Pudu Lama pada 6 Februari 2009.

Beliau berkata bahawa pengguguran Mohammad Nizar sebagai menteri besar dan pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir oleh Sultan Perak boleh dipersoal di mahkamah.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 yang membawa hukuman maksimum penjara tiga tahun dan denda RM5,000 atau kedua-duanya.

Susulan denda itu, peguam yang juga anaknya, Gobind Singh mengesahkan Karpal Singh hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen Bukit Gelugor sementara menunggu rayuan difailkan.

Di bawah Perlembagaan Persekutuan, Karpal menghadapi risiko hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen jika didenda lebih RM2,000 atau dipenjara melebihi tempoh setahun.

Di luar mahkamah, beberapa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) kelihatan hadir di Mahkamah Tinggi, Jalan Duta lengkap dengan sepanduk bagi mendengar hukuman dan menzahirkan sokongan terhadap Ahli Parlimen DAP Bukit Jelutong, Karpal Singh.-bnbbc.my

Sokong Karpal

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 11 March 2014 12:49 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: