Kategori Berita Utama

Kerajaan perlu lebih serius tangani fitnah jarak jauh

31 OKT: Kementerian Komunikasi dan Multi Media disaran bertindak lebih tegas terhadap blog-blog atau pihak yang menggunakan media sosial untuk memburukkan individu tertentu dengan fitnah jarak jauh.

Ahli Parlimen Kinabatangan Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, ada penulis blog membuat provokasi dan fitnah bertujuan menjatuhkan kredibiliti sesaorang sedangkan perkara itu belum tentu benar.

“Mereka tuduh orang macam-macam seperti RPK (Raja Petra Kamaruddin) tuduh Peguam Negara terima RM4 juta. Sarawak Report pula terima maklumat dari peuam (S) Ambiga kononnya boleh dipercayai tetapi akhirnya sukar dibukti, adakah kita akan jadi negara mengeluar maklumat palsu,” katanya.

Beliau yang membahaskan Bajet 2018 di Dewan Rakyat berkata, kementerian melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multi Media (SKMM) perlu menangani perkara ini secara serius.

Menurut Bung Moktar,.adalah sesuatu yang tidak adil kepada mereka yang difitnah apatah lagi dibuat secara jarak jauh oleh pihak yang tidak bertanggungjawab ini.

“Bagi saya, blo dan penulis media sosial seperti ini jika tidak dikenakan tindakan, (mereka) boleh porak perandakan keselamatan negara. Kerajaan juga patut bertegas dalam soal keselamatan rakyat supaya mereka tidak menjadi mangsa fitnah,” ujarnya.

Golongan ini katanya, harus disedarkan bahawa mereka juga ada tanggungjawab membangunkan negara dan bangsa.

Bung Moktar dalam perbahasan itu juga meminta Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD) tidak mudah mengeluarkan lesen kepada syarikat pengangkutan awam terutama yang tidak menitik berat soal pemandu yang berdisiplin.

“Pemandu bas ada yang latar belakang jenayah, penagih. Mana integriti SPAD. Syarikat patut ambil pemandu yang cekap, jangan SPAD terlalu rapuh mengeluarkan lessen kepada syarikat pengangkutan awam ini,” katanya.

Katanya, negara ini bukan seperti di Palestin atau Syria kerana ramai yang mati akibat berperang tetapi di sini, ramai yang mati akibat kemalangan jalan raya.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 31 October 2017 1:44 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: