Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Kertas siasatan Exco Pulau Pinang hina polis hampir siap

10 MAC :Kertas siasatan berhubung kenyataan Exco kerajaan negeri Pulau Pinang Dr Afif Bahardin melalui akaun Twitter miliknya 4 Mac lalu  yang didakwa menghina pasukan polis, hampir siap dan dijangka diserah kepada pejabat pendakwa raya dalam tempoh terdekat.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk A. Thaiveegan berkata, setakat ini polis telah mengambil keterangan daripada tiga individu iaitu Dr Afif dan dua lelaki yang dipercayai mempunyai kaitan dengan status twitter itu.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 4 (1) Akta Hasutan 1948,” katanya pada sidang akhbar di Georgetown, Isnin. 

afifpkr

Tweet Dr Afif yang didakwa menghina polis

Jumaat lalu  polis merakam keterangan Dr Afif di pejabatnya di Komtar dan turut mengambil telefon bimbit milik beliau yang dipercayai digunakan untuk memuat naik status berkenaan.

Dr Afif, yang juga Adun PKR Negeri Seberang Jaya, merupakan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Luar Bandar dan Kesihatan negeri.

Sementara itu, Thaiveegan berkata kertas siasatan mengenai kejadian telur busuk pecah di tangan Anggota Parlimen Seputeh Teresa Kok ketika bersalam dengan seorang pengunjung semasa ceramah anjuran pakatan pembangkang di Taman Cermai dekat sini, Rabu lalu, siap.

“Kertas siasatan kes itu mungkin dihantar kepada pejabat pendakwa raya hari ini atau esok untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Dalam kejadian itu, polis menahan seorang lelaki berusia 25 tahun yang kemudian dibebaskan dengan jaminan polis.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11 malam itu, Teresa dihampiri seorang lelaki dan telur busuk yang berada dalam genggaman lelaki berkenaan pecah ketika mereka bersalam.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 10 March 2014 7:35 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: