Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

PM hadiri Forum Ekonomi Islam di London

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan mengadakan lawatan kerja ke London dan Manchester mulai 27 hingga 31 Oktober, 2013, bagi menghadiri Forum Ekonomi Islam Sedunia (WIEF) kesembilan di sini serta menghadiri program sukarela dan bertemu rakyat Malaysia.

Najib yang juga Menteri Kewangan akan mengambil peluang untuk mengadakan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatan Britain, David Cameron yang turut menghadiri WIEF, bagi meningkatkan lagi hubungan dua hala antara Malaysia dan United Kingdom.

Snajibtunrazakelain Cameron, Perdana Menteri juga akan mengadakan perbincangan dua hala dengan ketua-ketua negara atau kerajaan lain yang turut menghadiri forum berkenaan, demikian menurut Kementerian Luar dalam satu kenyataan.

Edisi kesembilan WIEF itu, yang kali pertama diadakan di luar negara Islam, adalah dengan kerjasama kerajaan UK dan Yayasan WIEF Malaysia.

Seramai 16 ketua negara atau kerajaan mengesahkan penyertaan mereka pada forum itu termasuk Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah; Presiden Afghanistan, Hamid Karzai; Presiden Kosovo, Atifete Jahjaga dan Presiden Bank Pembangunan Islam, Dr Ahmad Mohamed Ali yang juga Felo Kehormat Yayasan WIEF.

Bertemakan “Mengubah Dunia, Hubungan Baharu”, forum ini dijangka dihadiri hampir 2,000 peserta.

Pada hari pertama forum, Najib sebagai penaung forum berkenaan akan menyampaikan ucaptama pada majlis perasmian dan menjadi hos kepada majlis makan tengah hari dan majlis makan malam gala untuk peserta.
Prince of Wales, Putera Charles dijangka menghadiri majlis makan malam gala itu.

Pada hari kedua WIEF, Perdana Menteri akan menyampaikan ucapan pada acara anjuran Agensi Inovasi Malaysia dan juga mengadakan siri pertemuan dengan komuniti perniagaan tempatan dan antarabangsa.

Najib akan diiringi isteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed; Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim; Timbalan Menteri Luar, Datuk Hamzah Zainuddin serta pegawai daripada kementerian dan agensi berkaitan.

WIEF yang dianjurkan setiap tahun, menyediakan platform perniagaan bertaraf dunia yang menampilkan peluang perniagaan dalam dunia Islam.

Memandangkan lawatan Perdana Menteri hampir dengan sambutan Deepavali, beliau dan Rosmah akan turut mengambil peluang menghadiri sambutan Deepavali 1Malaysia, anjuran masyarakat Malaysia di London.

Selain itu, beliau akan melawat Manchester di mana beliau dan isteri akan terbabit dalam program sukarela 1M4U serta bertemu rakyat Malaysia yang tinggal di bandar yang terkenal dengan pasukan bola sepak terkemuka di seluruh dunia. -26/10/2013

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 26 October 2013 9:49 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: