Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Nak berpolitik pun tengok tempatlah templak Noh

31 MEI: Larangan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mesti menjadi keutamaan kepada setiap pemimpin di negeri itu untuk saling hormat-menghormati terutamanya dalam menjaga kesucian rumah ibadat agama masing-masing.

Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar berkata, larangan tersebut bukanlah perkara baharu, malah ia sering diingatkan kepada rakyat Selangor.

“Malah dulu satu ketika saya masih ingat arahan ini ditampal di masjid-masjid supaya masjid ini tidak digunakan sebagai ruang berpolitik, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan.

“Oleh itu, teguran pihak istana ini memang sesuai sekali lebih-lebih lagi pada bulan Ramadan ini agar dapat hormat-menghormati satu sama lain,” katanya kepada media sejurus menghadiri majlis pengagihan bubur lambuk kepada kakitangan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, di Putrajaya, Rabu.

Justeru itu, Noh mengingatkan semua pihak agar lebih waspada dengan setiap tindakan mereka lebih-lebih lagi yang menyentuh sensitiviti kaum.

“Kita boleh berkempen. Tetapi ada masanya kita nak berkempen pun kenalah hormati rumah ibadat.

“Saya pun kalau pergi kawasan bukan Islam, tengok tempat dan tak berkempen politik.

“Kita kena tahu masa bila boleh gunakan kedudukan kita sebagai anggota parlimen atau masa bila kita tak perlu hadir ke program-program terutamanya tempat-tempat yang agak sensitif,” kata Ahli Parlimen Tanjong karang itu.

Terbaru, Sultan Sharafuddin melahirkan rasa murka berikutan seorang ahli parlimen bukan Islam telah berucap di dalam ruang solat di sebuah masjid.

Ahli Parlimen PKR Subang, R.Sivarasa telah melanggar arahan Sultan apabila berucap dalam Masjid An Nur Kampung Melayu Subang sempena majlis sumbangan menyambut Ramadan minggu lalu.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 31 May 2017 4:50 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: