Kategori Analisa Isu Semasa

PAS JANGAN LUPA PENJELASAN TAIB AZAMMUDDIN PASAL KALIMAH ALLAH

8 DIS: PAS tidak perlu tunggang tungging atau cuba main silap mata dalam isu penggunaan kalimah Allah di kalangan orang bukan Islam di negara ini kerana pemimpin mereka sudah menegaskan bahawa kalimah Allah adalah hak eksklusif dan mutlak umat Islam.

Lagipun, penjelasan ini dibuat dalam sidang Dewan Rakyat di Parlimen pada 2010 oleh Ahli Parlimen PAS Baling ketika itu,  Datuk Taib Azamuddin ketika mencelah perbahasan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Zahid Hamidi.

SnapShot Taib AzamuddinTaib  berkata, Allah dalam konteks Islam yang merujuk kepada “AllahhuAhad Allahhussomad” iaitu Allah Yang Esa tempat bergantung dan “Lam Yalid wa lam yu Lad” yakni Allah yang tidak beranak dan tidak diperanakkan memang tidak perlu dipertikaikan sebagai hak eksklusif dan mutlak umat Islam.

Beliau ketika itu meminta Zahid menyatakan Allah yang manakah yang dimaksudkan oleh kerajaan dilarang penggunaan namanya oleh masyarakat bukan Islam.

Menjawap soalan bekas Imam Besar Masjid Negara itu, Zahid yang kini Menteri Dalam Negeri menjelaskan, sememangnya Allah yang dinyatakan oleh Taib itu lah yang dirujuk oleh kerajaan memandangkan Islam adalah agama Persekutuan.

Sebelum itu pada 1998 Majlis Fatwa Kebangsaan juga telah  mengeluarkan kenyataan yang sama melarang penggunaan kalimah Allah di kalangan bukan Islam  dan diikuti oleh Dewan Syura PAS.

Di sini bnbbbc.my sertakan rakaman video sidang Parlimen  berkenaan untuk rujukan semula bersama mengenai penjelasan Taib yang kini Allahyarham.

Selepas ini pemimpin-pemimpin PAS tidak perlu pura-pura keliru dan jika ada yang berbunyi lagi, itu tidak lain hanyalah untuk  sokong sekutu mereka dalam pakatan pembangkang.-bnbbc.my

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 8 January 2014 7:15 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: