Kategori Berita Utama

Pembangkang hanya tahu tabur janji tanpa fikir impak

3 DIS: Pembangkang hanya tahu menabur janji tanpa memikirkan implikasi yang bakal diterima di masa hadapan.

Tegas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak janji pembangkang untuk mengembalikan subsidi minyak dan memansuhkan tol tidak membantu usaha mengekang pencemaran udara kerana sekiranya dilaksanakan ia bakal menyaksikan pertambahan kenderaan di jalan raya.

Tambah Najib tindakan sedemikian tidak membantu usaha kerajaan menjadikan Malaysia negara bebas karbon menjelang 2050.

“Kami bertekad untuk mencapai pengurangan 45% pencemaran pada 2030 dan mensasarkan bebas karbon menjelang 2050, bukti komitmen kami untuk generasi muda akan datang.

“Inilah komitmen sebenar, bukan janji murahan, seperti yang akan kita dengar daripada ahli politik yang menjanjikan kurang tol dan subsidi minyak.

“Selain tidak mengetahui bagaimana mereka akan membiayai polisi seperti ini, tindakan itu juga akan menyaksikan lebih banyak kereta di atas jalan raya dan menjadikan pelepasan karbon dioksida lebih tinggi sedangkan kita berusaha untuk menurunkan kadarnya,” kata Najib.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Kuala Lumpur International Youth Discourse ke-2 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Dalam ucapannya, Najib berkata, Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11), menyaksikan dasar kerajaan memberikan fokus kepada langkah-langkah pembangunan hijau.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak merasmikan Wacana Belia Antarabangsa Kuala Lumpur 2017 (KLIYD17) di PWTC. Turut hadir Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Pengerusi KLIYD Khairul Azwan Harun, MB Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir serta Timbalan Menteri Pelancongan Datuk Mas Ermieyati.

Beliau menambah, Malaysia mahu mencapai sasaran yang ditetapkan Konvensyen Rangka Kerja Perubahan Iklim PBB, di mana penandatangan komited mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau dengan matlamat mencegah campurtangan antropogen berbahaya dalam sistem iklim Bumi.

“Saya berjanji kepada anda semua, kerajaan ini tidak akan sesekali tidak menggunakan kelebihan politik singkat berbanding kepentingan nasional.

“Keselamatan rakyat Malaysia pada masa-masa akan datang tetap akan kami dahulukan,” katanya lagi.

Harga runcit bagi petrol RON95 dan diesel ditetapkan mengikut kaedah pengapungan terkawal sejak Disember 2014 manakala petrol RON97 sejak Julai 2010.

Najib ketika pembentangan Bajet 2018 di Parlimen sebelum ini mengumumkan pemansuhan 2 plaza tol di Shah Alam.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 3 December 2017 5:43 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: