Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Pemimpin DAP Melaka direman kes tipu tanah pajak

20 Mac: Seorang pemimpin kanan DAP Melaka dan seorang ahli perniagaan direman selama tiga hari bermula hari ini bagi membantu siasatan kes penipuan membabitkan pajakan tanah di Kelantan dengan anggaran kerugian mencecah sejuta ringgit.

Perintah reman kedua-dua suspek  itu dikeluarkan oleh Majistret Mahkamah Melaka, Analia Kamaruddin untuk siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Terdahulu, kedua-dua suspek berusia 54 dan 29 tahun tiba di pekarangan Mahkamah Ayer Keroh pada, jam  8.30 pagi tadi.

Penahanan dua individu ini dpercayai selepas isu pajakan tanah dibangkitkan oleh wakil rakyat bebas yang juga ADUN Duyong, Goh Leong San di Dewan Undangan Negeri pada 9 Mac lalu.

Leong San membangkitkan perkara itu berikutan seorang pengusaha kebun sayur membuat laporan polis pada 14 Disember lalu mendakwa ditipu selepas memasukkan wang sebanyak RM1 juta ke dalam akaun kedua-dua suspek untuk permohonan mendapatkan tanah pajak.

Berdasarkan laporan polis oleh pengusaha kebun sayur itu, beliau mendakwa di tipu oleh dua individu iaitu Wong Chi Sing yang dipercayai Setiausaha Organisasi DAP negeri serta Chua Soon Teck.

Tanah pajakan bersaiz 500 ekar yang dipohon oleh pekebun sayur itu dikatakan terletak di Kuala Krai, Kelantan.

Sebelum ini,  ADUN Ayer Keroh DAP, Khoo Poay Tiong dikaitkan dengan penipuan itu dan beliau bagaimanpun menafikan terbabit.

 

Share This:

Share



Berita Bertarikh pada 20 March 2017 7:26 pm





UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: