Kategori Berita Utama

PRK Sg. Besar: Pintu rundingan PKR dengan PAS tertutup

24 MEI: Selepas tempoh kata dua Datuk Seri Mohamed Azmin Ali untuk memecat Exco PAS Selangor pada Isnin berakhir tanpa apa-apa yang berlaku, PAS memutuskan akan mengumumkan senarai calon parti pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Parlimen Kuala Kangsar  pada Jumaat ini.

PAS membuat keputusan itu selepas mengambil kira dua kerusi itu srcara tradisi ditandingi PAS dan keputusan parti itu untuk bertanding di kawasan berkenaan tidak sepatutnya dipertikaikan.

paspkrflag“Kita akan umum calon 27 Mei ini,” katanya Naib Presiden PAS Idris Ahmad kepada media di lobi Parlimen, Selasa.

Persoalan kini, adakah PKR akan terus berunding dengan PAS sedangkan parti itu sudah memutuskan untuk kekal bertanding?

Juga adakah PKR akan bersetuju AMANAH bertanding bukan sahaja di Sungai Besar dan Kuala Selangor, seperti dituntut sekutu PKR di dalam Pakatan Harapan (PH)?

Seorang pemimpin PKR membayangkan, Azmin yang juga Timbalan Presiden PKR pada akhirnya dijangka merestui PAS bertanding di Sungai Besar.

Katanya, Azmin memang mahu meletakkan calon PKR di Sungai Besar kerana percaya parti itu ada peluang menewaskan calon Barisan Nasional (BN) jika hanya pertembungan dua penjuru.

“Jika PKR bertanding, DAP tentu dapat menarik pengundi Cina manakala  AMANAH dan PAS dapat menarik pengundi Melayu. Dengan sokongan pengundi terhadap empat parti ini, BN boleh ditewaskan,” katanya kepada BNBBC.my portal.

Pemimpin berkenaan yang juga ahli parlimen PKR memberitahu, sekiranya hanya PAS yang bertanding, DAP dan penyokong mereka tentu tidak akan menyokong.

“Walaupun dengan sokongan PKR dan AMANAH, PAS tetap akan kalah tanpa sokongan DAP. Sekarang PAS beria-ia mahu bertanding. Saya fikir, PKR akan membiarkannya,” ujarnya lagi.

Menurutnya lagi, Azmin memang mahu PKR bertanding kerana yakin calon parti itu boleh menang dan bercadang menyerahkan semula kerusi Parlimen Sungai Besar kepada PAS pada PRU 14.

Beliau percaya, atas keyakinan itu, Menteri Besar Selangor itu jika benar memberi kata dua kepada PAS untuk memecat tiga exco  parti itu jika PAS terus berdegil mahu bertanding di Sungai Besar.

“Sehingga hari ini, tidak ada sesiapa dipecat. Saya percaya Azmin sudah memikirkan baik buruk keputusan PAS ini termasuk mengambil kira kedudukan parti itu di dalam kerajaan Selangor,” kata ahli parlimen berkenaan.

Katanya, mustahil ada rundingan lagi antara PKR dan PAS bagi menentukan siapakah yang patut bertanding setelah PAS sudah bersedia mengumumkan calon mereka pada Jumaat.

Beliau mengakui pegumuman PAS itu membayangkan bahawa pintu rundingan PKR dan PAS sudah tertutup.

“Saya percaya PKR tidak akan bertanding. Terpulang kepada AMANAH (bertanding) jika mereka yakin boleh menang,” katanya.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 24 May 2016 8:56 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: