Kategori Berita Utama

Skandal tanah Ijok: Jika kroni kenapa perlu diselamatkan ?

23 FEB: Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali dilihat terus mendiamkan diri berhubung dakwaan skandal tanah Ijok bernilai RM1.18 bilion yang telah dibangkitkan oleh pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional, (BNSC) Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan sejak seminggu lalu.

Mereka yang tampil membuat kenyataan hanyalah pembantunya termasuklah pengarah komunikasi strategik dari Pejabat MB Selangor, Yin Shao Loong, Setiausaha Politik Shuhaimi Shafiei dan Penyelaras Parlimen Kuala Selangor dari PAN Dr Dzulkefly Ahmad.

Walau bagaimanapun menurut Timbalan Pengarah Komunikasi Strategik Barisan Nasional, Datuk Eric See-To jawapan mereka semua tidak masuk akal dan hanya sekadar mahu menutup kelemahan di pihak masing-masing.

“Sebagai contoh, Shao Loong menyeru kedua-dua syarikat swasta sebagai syarikat kroni yang gagal dihantar. Walau bagaimanapun, beliau terus mempertahankan bahawa kerajaan Selangor harus memberikan tanah itu kepada dua syarikat kroni yang gagal itu.

“Begitu juga, Shuhaimi Shafiei berkata bahawa keputusan kerajaan negeri untuk melepaskan kes Mahkamah Persekutuan dan menyelesaikan kedua-dua syarikat yang juga disebut sebagai “kroni BN” tetapi kemudiannya berkata pengaturan itu adalah situasi menang-menang untuk semua.

“Jadi, jika kedua-dua Shao Loong dan Suhaimi berkata bahawa mereka adalah kroni BN yang bertanding dengan era Tun Mahathir tahun 1998-2000, kenapa pula kerajaan Selangor menyelamatkan “kroni BN” yang telah gagal dan kini membenarkan mereka menang – dan sebenarnya, “menang” lebih daripada peneroka?,” soalnya dalam satu kenyataan.

Tambah See-To lebih mengejutkan adalah kenyataan daripada PAN Dr Dzulkefly yang merujuk di mana RM1.18 bilion dibahagikan seperti berikut:

– Pampasan kepada 981 keluarga peneroka = RM300mil

– Pembayaran dan kreditur bank = RM670 juta

– Dikekalkan oleh dua syarikat “kroni” = RM210 juta

“Angka-angka Dr Dzulkefly menunjukkan bahawa pengiraan BNSC kami sebanyak RM421 juta diberikan kepada peneroka disifatkan terlalu sedikit kerana hanya RM300 juta daripada RM1.18 bilion yang pergi kepada peneroka manakala baki RM880 juta pergi ke dua “syarikat kroni” untuk menyelesaikan pinjaman bank mereka yang belum dijelaskan, pemiutang dan untuk mereka mengekalkan bonus RM210 juta untuk diri mereka sendiri.

“Ini bermakna bahawa harga efektif sebanyak RM12.34 setiap kaki persegi (psf) dibayar oleh peneroka tanah oleh syarikat awam kepada dua syarikat “kroni” yang setia kepada Mahathir dan Khairuddin Abu Hassan pernah menjadi Pengarah Eksekutif, peneroka itu sendiri hanya membayar harga RM3.12 psf untuk tanah mereka manakala kedua-dua syarikat mengantongi selebihnya.

“Dalam tergesa-gesa mereka untuk mencuba dan menyalahkan BN untuk skandal mereka, tiga orang juga telah mengabaikan menyatakan bahawa ia adalah kerajaan BN sebelumnya yang telah memberikan tanah kepada peneroka,” katanya lagi.

Bagi See-To inilah kenyataan yang harus mereka terima.

Walau bagaimanapun, percubaan lemah ketiga penjelasan sebenarnya membuka lebih banyak persoalan seperti:

a). Adakah anda fikir adalah adil bahawa peneroka dibayar pada kadar hanya RM3.12 psf untuk tanah mereka – harganya yang akan menjadi harga pasaran 18 tahun lalu – memandangkan syarikat tersenarai itu membayar RM12.34psf kepada dua ” syarikat kroni dan diberi tanah pertanian dalam agama Ijok kini telah disenaraikan untuk dijual di antara RM30psf hingga RM65psf?

b). Sekiranya anda mengatakan bahawa mereka adalah syarikat kroni dari era Tun Mahathir, kenapa anda masih menyelamatkan mereka dengan RM810 juta daripada RM1.18 bilion?

c). Apakah harga yang akan anda peroleh jika kerajaan negeri telah menjual tanah itu melalui tender terbuka?

d). Syarikat tersenarai telah mengumumkan secara terbuka bahawa projek hartanah mereka di atas tanah ini akan mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sekurang-kurangnya RM15 bilion. Tidakkah lebih baik sekiranya Kerajaan Selangor telah mengikuti model yang sebelum ini dirancang Tan Sri Khalid Ibrahim iaitu bagi negeri itu untuk membangunkan tanah itu sendiri atau usaha sama dengan pemaju supaya keuntungan itu dapat digunakan untuk memberi faedah kepada peneroka dan kerajaan negeri?

e). Sebagai alternatif, terdapat model lain.

Sekiranya sebab penyelesaian Azmin adalah untuk memastikan peneroka mendapatkan pampasan mereka lebih cepat, tidakkah kerajaan negeri menggunakan sebahagian daripada rizab RM3 bilion mereka untuk membayar RM300mil terus kepada peneroka?

Pada masa yang sama, kerajaan negeri boleh pergi menentang kes Mahkamah Persekutuan untuk menjaga tanah yang telah dirampas daripada kedua-dua syarikat itu di bawah masa Tan Sri Khalid – memandangkan kerajaan negeri telah memenangi Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Tinggi Rayuan.

Kerajaan negeri kemudian boleh menjual tanah itu kepada syarikat tersenarai secara langsung untuk RM1.18 bilion dan mengekalkan RM810mil untuk dirinya sendiri dan bukannya memanfaatkan kedua-dua syarikat itu.

Atau ia boleh mengamalkan ketelusan dengan menjual tanah melalui tender terbuka supaya ia dapat memperoleh harga yang lebih tinggi.

f). Ketiga-tiga orang itu turut menyebut bahawa kerajaan negeri mungkin telah berakhir kerana bank “beratus-ratus juta”. Bolehkah salah satu daripada tiga orang itu menyatakan bagaimana kerajaan negeri bertanggungjawab terhadap pinjaman yang diambil dari bank oleh dua syarikat swasta dan berapa banyak “ratusan juta” ini?

Jika tanah itu dilucutkan berdasarkan pelanggaran Kod Tanah Negara oleh dua syarikat swasta, tidakkah tanah itu bebas dari bebanan?

Ia juga menyatakan bahawa dalam penghakiman bertulis untuk kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, tidak ada menyebut bahawa Kerajaan Selangor dinilai bertanggungjawab terhadap pinjaman bank yang diambil oleh dua syarikat “kroni” swasta.

g). Bagi kepentingan ketelusan, bolehkah Kerajaan Selangor mendedahkan perjanjian penyelesaian akhir dengan kedua-dua syarikat swasta?

 

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 23 February 2018 10:17 am

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: