Kategori Berita Utama

Solidariti pertahan Baitulmaqdis, kerajaan undang parti politik

19 DIS : Kerajaan menjemput semua parti politik untuk turut serta dalam solidariti membantah tindakan Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel pada Jumaat ini di Masjid Putra.

Tegas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, perbezan idelogi politik harus diketepikan dan menyeru semuanya termasuk DAP untuk turut serta dalam solidariti berkenaan.

“Kita menjemput semua speaker dari semua parti politik. Ada enam panel dalam forum selepas solat Jumaat dan saya harap ini bukan forum untuk menunjukkan perbezaan idelogi,” katanya selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya, Selasa.

Tambah Zahid lagi, undangan sudah dibuat petang semalam kepada semua parti.

“Selain itu, pada mesyuarat pada Rabu lalu saya telah meminta pandangan daripada presiden setiap parti komponen BN  yang duduk di kabinet dan mereka bersetuju untuk menghadiri perhimpunan solidariti berkenaan yang bermula jam 12 tengah hari,” ujarnya lagi.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri berkata khutbah yang disampaikan pada hari berkenaan adalah khusus mengenai Baitulmaqdis dan solat hajat bersama bakal berlangsung.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang serta wakil NGO Islam juga dijadualkan berucap diikuti ucaptama oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Setakat hari ini kita dapat laporan seramai 10,000 orang akan hadir pada hari tersebut dan berkemungkinan akan bertambah lagi, ” jelasnya.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 19 December 2017 12:09 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: