Kategori Semasa/Laporan Sidang Parlimen

Strategi Lautan Biru Kebangsaan program terbaik di dunia

19 NOV: Program Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) adalah yang terbaik seumpamanya di dunia.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi hari ini berkata, menerusi NBOS, pelbagai program dan inisiatif boleh diadakan dengan menekankan tiga elemen, iaitu impak tinggi, kos penganjuran rendah serta pelaksanaan segera.

“Tidak ada satu program sebaik NBOS di mana-mana di dunia ini. Kita sangat berterima kasih dan teruja dengan pelbagai inisiatif baharu yang dilaksanakan menerusi NBOS,” katanya ketika merasmikan Fiesta NBOS Sayang Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan Hutan Melintang, Bagan Datuk hari ini.

Program yang memasuki fasa ke-2 itu dianjurkan Unit Strategi Nasional, Kementerian Kewangan dengan kerjasama Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan.

Zahid berkata, NBOS boleh memainkan peranan membangunkan kawasan atau daerah baharu seperti Bagan Datuk yang diisytihar sebagai daerah ke-12 di Perak, Januari lalu.

“Tiga elemen yang diterapkan dalam NBOS penting kerana kita ingin menjadi negara maju harus melaksanakan dengan kemas semua dasar program yang dirancang termasuk dengan segera dan kos rendah,” kata Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Sehubungan itu, Zahid mengajak orang ramai agar tidak hanya meletakkan diri di dalam kotak, sebaliknya perlu melihat di luar kotak atau tanpa kotak dengan objektif positif.

“Ada sesetengah yang memandang setiap transformasi dengan sinis, mereka ada persepsi negatif dan meremehkan setiap pembaharuan yang ada.

“Rakyat harus lihat setiap perubahan (yang dilakukan) Datuk Seri Najib Razak untuk kepentingan rakyat. Saya yakin rakyat yang majoriti senyap akan terus bersama kerajaan dan membuktikan mereka menghargai segala transformasi oleh perdana menteri,” katanya.

Dalam pada itu Zahid juga memberi jaminan akan terus membawa kemajuan kepada Bagan Datuk dan menjadikan ia satu daripada daerah maju di Perak atau Malaysia.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 19 November 2017 1:43 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: