27 SEPT : Rasanyaseluruhwarga Malaysia jelas dengan laungan pimpinan Pakatan Rakyat terutamanya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung hak kebebasan bersuara sekaligus mendesak penghapusan Akta Hasutan 1948 yang disifatkan lapuk dan berjiwa penjajah.

Dan seperti biasalah, gerakan itu mendapat tepukan gemuruh pengikut tegar pembangkang malah dikukuhkan dengan pembabitan Majlis Peguam serta puak-puak liberal dalam negara.

3 stooges

Namun, apabila ditegur silap-silap kena saman atau dikenakan tindakan.

Itu dihadapi Bendahari PAS Pulau Pinang ini yang menyuarakan hak rakyat namun dibalas dengan pemecatan dari jawatannya tanpa notis.

“Kita menegur dan memberi cadangan, bukannya untuk keburukkan, tetapi untuk kepentingan rakyat. Jika itu tidak boleh diterima, susahlah.

iszruee_mpp

“Bagi saya, pemimpin yang baik boleh menerima kritikan dan cadangan, bukannya bersikap bongkak dan angkuh seperti ini. Saya kesal kerana saya diambil tindakan kerana menjalankan tanggungjawab yang diamanahkan,” kata Iszuree Ibrahim, bekas Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), mengulas tindakan yang dikenakan ke atasnya selepas berucap di Muktamar PAS di Johor 19 September lalu.

Beliau dikeluarkan dari semua Jawatankuasa Tetap MPPP dan peruntukan untuknya dibekukan ekoran didakwa menegur kepimpinan kerajaan negeri berhubung polisi perumahan kerajaan DAP Pulau Pinang.

“Sebenarnya saya ulang semula apa yang terkandung dalam memorandum Pas negeri yang diserahkan sendiri Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Mohamad Sabu kepada Ketua Menteri, Lim Guan Eng pada majlis berbuka puasa anjuran PAS negeri Julai lalu.

Penang housing woes

“Melihat tiada tindakan yang diambil, maka saya mengulanginya semula dalam ucapan saya. Itu menunjukkan, kenyataan itu bukannya datang dari saya, malah dari parti. Tujuan saya mengulanginya semula adalah kerana ingin membela nasib penduduk kampung yang masih belum selesainya antaranya Kampung Selut, Kampung Ceti dan Kampung Mutiara,” katanya.

Menurut Iszuree, ucapannya itu hanyalah cadangan berhubung polisi perumahan yang digunakan kerajaan negeri ini yang tidak memihak kepada penduduk sebaliknya lebih kepada pemaju.

“Saya hanya ulang cadangan yang terkandung dalam memorandum, iaitu menukar polisi perumahan yang digunapakai kerajaan terdahulu kepada polisi baru yang lebih berpihak kepada penduduk. Jika lihat kini, semua urusan penjualan tanah kampung diarahkan kerajaan negeri supaya ianya dibuat diantara pemaju dan penduduk.

“Jika kes dibawa ke mahkamah, ia akan membuatkan penduduk tertindas dengan tawaran pampasan yang tidak setimpal. Cadangan itu adalah menukarkan polisi dari diberi wang pampasan kepada rumah digantikan dengan rumah. Itu sahaja. Saya tidak kritik dasar perumahan seperti yang dilaporkan,” katanya.

Cadangan itu juga tambahnya, meminta agar kerajaan negeri bertegas meminta pemaju mengikut polisi perumahan baru yang disediakan.

Rasanya, pemecatan Iszuree itu satu tindakan yang tepat kerana perbuatan beliau itu menyebabkan kerajaan negeri DAP Pulau Pinang hilang kredibiliti dan malu serta menjatuhkan martabat PR.

Itu satu sudut pandangan dan ini pula satu sudut lain yang melihat keadaan itu sebagai padan muka, tak padan kecil berani mahu malukan kita, lu sapa?

Atau, jika ada sudut lain, pembaca sendirilah yang fikirkan, nilai dan buat apa yang patut.