Kategori Ekonomi

Wajibkan IBS: Kerajaan sedia interaksi dengan pemaju hartanah

19 MEI: Hasrat kerajaan masih kekal relevan untuk memastikan pemaju perumahan menggunakan kaedah pasang siap atau lebih dikenali sebagai Sistem Binaan Berindustri (IBS) sepenuhnya dalam jangka masa tiga tahun lagi.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Rahman Dahlan menjelaskan kerajaan sentiasa terbuka dan sudah mengadakan pelbagai rundingan dengan pihak berkaitan.

“Sebagai perkara fakta, Pelan Strategik IBS diterbitkan oleh Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) dalam perjalanan pulang pada 1999 selepas pembentukan Jawatankuasa Pemandu IBS.

“Pelan yang pertama dikenali sebagai IBS Roadmap 2003-2010 sudah diluluskan oleh Kabinet pada tahun 2003.

“Saya tidak nampak mengapa REHDA tidak boleh berbincang perkara ini lebih lanjut dengan kerajaan. Kita boleh  laksanakan IBS sepenuhnya dalam masa tiga tahun lagi demi kebaikan rakyat dan negara,” jelasnya dalam satu kenyataan, Jumaat.

Rahman mengulas susulan tindakan Pengerusi Persatuan Pemaju Hartanah Dan Perumahan Malaysia
(REHDA) Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip menggesa kerajaan berinteraksi terlebih dahulu dengan pemaju hartanah sebelum menjadikan IBS wajib sepenuhnya dalam sektor pembinaan negara.

Tegasnya, kerajaan sudah mengeluarkan pekeliling pada tahun 2005, semua projek kerajaan mesti sekurang kurangnya 50 peratus menggunakan kaedah IBS.

“Satu pekeliling baru sudah dikeluarkan pada bulan Oktober 2008 dan  pemaju yang menjalankan projek kerajaan serta menggunakan 70 peratus kaedah IBS akan diberi nilai dan markah tertentu,” kata Rahman.

Menurut Rahman penggunaan IBS sepenuhnya tidak akan mengurangkan nilai hartanah berdasarkan kepada kenyataan Ketua Eksekutif CIDB Datuk Ahmad Asri Abdul Hamid pada April 2016.

“Namun begitu ramai pihak bersetuju bahawa penggunaan IBS dapat menpercepatkan pembinaan dan mengurangkan kos buruh sebanyak 50 peratus.

“Jadi kita akan dapat mengurangkan kebergantungan dengan buruh asing dan persekitaran kawasan pembinaan juga akan menjadi lebih selamat dan bersih,” jelasnya.

Justeru itu, Rahman berharap pihak terbabit dapat berbincang dengan kerajaan untuk merealisasikan hasrat menggunakan kaedah IBS dalam pembinaan di negara ini.

“Kita kena pastikan perlaksaan IBS sepenuhnya dan bukan untuk menangguhkan perlaksanaannya.

Share This:

ShareBerita Bertarikh pada 19 May 2017 11:03 pm

UTAMA PENAFIAN HUBUNGI KAMI WEBMAIL


HAK CIPTA TERPELIHARA © 2013 - 2016 BARISAN NASIONAL BACKBENCHERS COUNCIL

[ Log in ]

%d bloggers like this: